Menu
osobnost
sportovec
udalost
film
architektura

Slovenské destiláty

Destilát (z lat. distillo, dis – oddeliť, tillo – po kvapkách) alebo pálenka je silný alkoholický nápoj. Na výrobu sa používa ovocie a podzemné časti rastlín obsahujúce sacharidy, ktoré sú po rozdrvení a rozomletí prevedené do roztoku nazývaného rmut. Za najstarší východiskový produkt, z ktorého sa získavala destiláciou pálenka, je považovaná medovina vyrobená zo včelieho medu. Na Slovensku sú najtypickejšími destilátmi borovička alebo slivovica. Za posledných tridsať rokov sa zaviedla aj výroba brandy z vína v Malokarpatskej oblasti a tiež slovenskej whisky či vodky, ktoré sa vyrábajú na východnom Slovensku.

HLASUJ
sk-vo-svete
sutaz

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem