Menu
osobnost
sportovec
udalost
film
architektura

Slovenské mlieko a mliečne nápoje

O tom, či mlieko je alebo nie je zdravé, sa vedú dnes mnohé polemiky. Faktom však ostáva, že mlieko a mliečne výrobky tvoria významnú časť výživy Slovákov. Okrem kravského mlieka sú dnes k dispozícii kozie či ovčie mlieko. Na trhu je množstvo kyslých a acidofilných produktov. Z histórie sú známe dokumenty o získavaní a spracúvaní mlieka už dávno pred naším letopočtom, a to z čias starej ríše Sumerov, Babylonu, starého Egypta a tiež zo zmienok v Biblii. Začiatky mliekarstva na terajšom území Slovenska sú tiež úzko späté s históriou mliekarstva v celom európskom regióne vôbec. Jednotlivé národy si prinášali svoju kultúru a s tým spojené aj spracovanie mlieka. Zostáva však faktom, že v historických počiatkoch prevažovalo spracovanie ovčieho mlieka pred kravským, ktoré sa tu udomácnilo až v neskoršom období stredoveku.

HLASUJ
sk-vo-svete
sutaz

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem