Menu
osobnost
sportovec
udalost
film
architektura

Slovenské vína

Víno (lat. vinum) je alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába alkoholovým kvasením šťavy vylisovanej z plodov viniča hroznorodého (hrozno). Najstaršie dôkazy o pestovaní viniča na Slovensku, známe vďaka archeologickým nálezom, pochádzajú z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti – z vrchu Molpír pri Smoleniciach. Sú dôkazom, že vinohradníctvo tu bolo už pred rímskym obdobím. Dnes je výroba vína na našom území veľmi rozšírená a obľúbená. Konzumácia vín z roka na rok rastie a stále vznikajú nové a ambiciózne vinárstva. Na Slovensku sa nachádza spolu 6 vinohradníckych oblastí, každá s ojedinelým terroir. Tokajské víno z Tokaja patrí k najlepším zo známych odrôd. Značkovým vínom s tradíciou je tiež červené víno Račianska frankovka. Slovenským vínam sa darí aj vo svete! Na výstave Vinalies Internationales 2017 v Paríži boli ocenené 11 zlatými a 37 striebornými medailami.

HLASUJ
sk-vo-svete
sutaz

Na účely prispôsobenia obsahu a reklám, poskytovania funkcií sociálnych médií a analýzy návštevnosti používame súbory cookie. Informácie o tom, ako používate naše webové stránky, poskytujeme aj našim partnerom v oblasti sociálnych médií, inzercie a analýzy.

Rozumiem